Utstillingen Lyden av utpust består av en serie nyproduserte arbeider av John K. Raustein. I Rausteins praksis står abstraksjonen av mentale minner sentralt. En og samme farge viser i Rausteins tekstile installasjoner gjerne til kunsthistoriske referanser, personlige barndomsminner og kollektive politiske prosesser samtidig. Rausteins romlige arbeider er lekne og frie samtidig som de fremstår som insisterende intime på grensen til det ubehagelige. Gjennom formale eksperimenter og en utforskning av tekstilenes assosiative potensial skaper Raustein tvetydige verk som appellerer til betrakterens egne erfaringer.
Raustein undersøker kontinuerlig hvordan vage minner gis et fysisk uttrykk og i utstillingen på Galleri Format leter han etter den kroppslige følelsen av eksistensiell uro. Rausteins arbeider har fått en skitten og grumsete palett og tilnærmingen til de ulike materialene har blitt røffere. Verkene er humoristiske men de inneholder også elementer av vemod og forstyrrelser. Tittelen på utstillingen peker til det urokkelige og samtidig sårbare som ligger i vår automatiserte pust. Utpust kan isolert sett referere til å dra et lettelsens sukk samtidig som det kan være lyden av et menneskes siste åndedrag.
Med titler som Bagateller (uklare bilder)og det som var glemt, som vi plutselig kom på forsterkes forståelsen av Rausteins arbeider som refleksjonsskapende bilder. Erindring, bekjennelse og melankoli visualiseres i utstillingen gjennom rysjer, knuter og store posete tepper og skulpturer. I verket Imitasjonens register blir tunge hengende pungformer koblet sammen med fenderens beskyttelsesevne og Raustein leker på denne måten med egne erfaringer knyttet til tekstilkunst og kjønnsproblematikk.
Arbeidet Villnisets koloni (lydløs klang) består av 12 frittstående tekstile skulpturer. Innen biologien er en koloni flere individuelle organismer av samme art som lever tett sammen, vanligvis til felles nytte, som forsvar mot en ytre fiende. I Rausteins koloni blir materielle og formale konnotasjoner brukt for å mane frem en historie som nærmest fremstår som en forestilling i gallerilokalet. Ulike former og teknikker fremprovoserer glimt fra steder og opplevelser som enten de er konkrete eller abstrakte fremstår som fysiske bilder.
John K. Raustein (f.1972, Stavanger) bor og arbeider i Oslo. Han har hovedfag fra Kunsthøgskolen i Bergen, avdeling for tekstil, fra 2000. Raustein har hatt separatutstillinger på Soft Galleri (2014), Østfold Kunstsenter (2014), Prosjektrom Carl Berner (2014), Akershus kunstsenter (2013), Hå gamle Prestgard (2012), House of Foundation (2012) og RAM galleri (2011). Raustein har deltatt på en rekke gruppeutstillinger, blant andre Nålens Øye, KODE og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design (2014-2015), Tusen tråder – en historiefortelling i Tekstil,Lillehammer Kunstmuseum (2013),Wireless, Østfold Kunstsenter, Vestfold Kunstsenter og Buskerud Kunstsenter (2013), Slump - luck by chance, Bomuldsfabriken Kunsthall (2011) og Ny Natur – Tendenser 2011, Galleri F15 og Trøndelag senter for samtidskunst (2011). Arbeidene hans er kjøpt inn av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo og KODE, Kunstmuseene i Bergen. |
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar