15.11.2015

Siste uke: Lyden av utpust på Galleri FORMAT i Oslo.







Villnisets koloni (lydløs klang) 2015 
Skulpturgruppe bestående av totalt 12 stk frittstående skulpturer
Foto: Øystein Thorvaldsen

  Lyden av utpust 
   Galleri FORMAT, Oslo 
   22.October - 22. November 2015 
   Photo: Øystein Thorvaldsen





Bagateller (uklare bilder) 2015
 Foto: Øystein Thovaldsen






Villnisets koloni (lydløs klang) 2015 
Skulpturgruppe bestående av totalt 12 stk frittstående skulpturer
Foto: Øystein Thorvaldsen

Villnisets koloni (lydløs klang) 2015 
Skulpturgruppe bestående av totalt 12 stk frittstående skulpturer
Foto: Øystein Thorvaldsen

14.10.2015

Lyden av utpust


John K. Raustein


Lyden av utpust

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 22. oktober kl 18:00.


22 oktober – 22 november 2015

 

Utstillingen Lyden av utpust består av en serie nyproduserte arbeider av John K. Raustein. I Rausteins praksis står abstraksjonen av mentale minner sentralt. En og samme farge viser i Rausteins tekstile installasjoner gjerne til kunsthistoriske referanser, personlige barndomsminner og kollektive politiske prosesser samtidig. Rausteins romlige arbeider er lekne og frie samtidig som de fremstår som insisterende intime på grensen til det ubehagelige. Gjennom formale eksperimenter og en utforskning av tekstilenes assosiative potensial skaper Raustein tvetydige verk som appellerer til betrakterens egne erfaringer.

Raustein undersøker kontinuerlig hvordan vage minner gis et fysisk uttrykk og i utstillingen på Galleri Format leter han etter den kroppslige følelsen av eksistensiell uro. Rausteins arbeider har fått en skitten og grumsete palett og tilnærmingen til de ulike materialene har blitt røffere. Verkene er humoristiske men de inneholder også elementer av vemod og forstyrrelser. Tittelen på utstillingen peker til det urokkelige og samtidig sårbare som ligger i vår automatiserte pust. Utpust kan isolert sett referere til å dra et lettelsens sukk samtidig som det kan være lyden av et menneskes siste åndedrag.

Med titler som Bagateller (uklare bilder)og det som var glemt, som vi plutselig kom på forsterkes forståelsen av Rausteins arbeider som refleksjonsskapende bilder. Erindring, bekjennelse og melankoli visualiseres i utstillingen gjennom rysjer, knuter og store posete tepper og skulpturer. I verket Imitasjonens register blir tunge hengende pungformer koblet sammen med fenderens beskyttelsesevne og Raustein leker på denne måten med egne erfaringer knyttet til tekstilkunst og kjønnsproblematikk.

Arbeidet Villnisets koloni (lydløs klang) består av 12 frittstående tekstile skulpturer. Innen biologien er en koloni flere individuelle organismer av samme art som lever tett sammen, vanligvis til felles nytte, som forsvar mot en ytre fiende. I Rausteins koloni blir materielle og formale konnotasjoner brukt for å mane frem en historie som nærmest fremstår som en forestilling i gallerilokalet. Ulike former og teknikker fremprovoserer glimt fra steder og opplevelser som enten de er konkrete eller abstrakte fremstår som fysiske bilder.

John K. Raustein (f.1972, Stavanger) bor og arbeider i Oslo. Han har hovedfag fra Kunsthøgskolen i Bergen, avdeling for tekstil, fra 2000. Raustein har hatt separatutstillinger på Soft Galleri (2014), Østfold Kunstsenter (2014), Prosjektrom Carl Berner (2014), Akershus kunstsenter (2013), Hå gamle Prestgard (2012), House of Foundation (2012) og RAM galleri (2011). Raustein har deltatt på en rekke gruppeutstillinger, blant andre Nålens Øye, KODE og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design (2014-2015), Tusen tråder – en historiefortelling i Tekstil,Lillehammer Kunstmuseum (2013),Wireless, Østfold Kunstsenter, Vestfold Kunstsenter og Buskerud Kunstsenter (2013), Slump - luck by chance, Bomuldsfabriken Kunsthall (2011) og Ny Natur – Tendenser 2011, Galleri F15 og Trøndelag senter for samtidskunst (2011). Arbeidene hans er kjøpt inn av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo og KODE, Kunstmuseene i Bergen.


22.06.2015

En liten sniktitt på noen av arbeidene til min kommende utstilling "Lyden av utpust" på Galleri FORMAT, Oslo i oktober 2015

John K. Raustein
Uten tittel(Fem dager i august) 2015



John K. Raustein
detlalj: Si det du sa. Se det du så (Si det igjen)


John K. Raustein.
detalj: Uten tittel(usikkert smil) 2015

John K. Raustein, 
detalj: Imitasjonens register, 2015

20.06.2015

HØSTUTSTILLINGEN KUNSTNERNES HUS 12. SEPTEMBER – 18. OKTOBER 2014

Uten tittel (Juvel#2-4) 2013
Søm, broderi, rolur, knyting, draperi
300 x 100 x 100 cm
Foto:Øystein Thorvaldsen
Foto:Øystein Thorvaldsen

Bilder fra utstillingen Under forvandlingens lov av Synnøve Øyen & John K. Raustein. Østfold kunstsenter 3.mai -8.juni 2014


John K. Raustein
Glem hvem vi er, glem hvor vi skal.  2014
Veggbasert installasjon
Tekstil, treverk, bord








John K. Raustein
Lin fra Finland. 2014
Tekstil, treverk


ØyStein
Undrer forvandlingens lov.   2014
Installasjon
Høy terskel, urverk, lydverk og gardin. 

Synnøve Øyen
Blokktrykk - Area 3.   2014
Tre, bomullsbånd, tape, spiker



Alle foto: Øystein  Thorvaldsen



Vi begynte vårt nåværende samarbeide i 2009.
Sammen har vi laget utstillinger på Ram Galleri, Oslo i 2011, Hå gamle prestegard, Rogaland 2012, House Of  Foundation, Moss 2012, og Prosjektrom Carl Berner i Oslo. Sistnevnte vises frem til 18. mai 2014.

Vårt prosjekt handler om et samarbeid der vi lager arbeider ut fra en felles tankegang, men med ulikt kunstnerisk uttrykk. Arbeidene som sådan vil både kontrastere og komplimentere hverandre. Fellesnevneren er måten å eksperimentere på, konstruksjonen av rom, bruken av repetisjon, inspirasjon fra natur, hverdag og minner, og bruken av hverdagslige og ”trivielle” materialer som transformeres og dermed endrer blikkene til betrakteren overfor det man ser.

Vi har et felles kunstprosjekt som vi kaller ØyStein, som skaper en kontrast, eller gjerne en forstyrrelse, i utstillingene. Vi skaper et felles kunstuttrykk, og ser på dette som en tredje selvstendig kunstner, da det oppstår helt andre ting enn hvis vi hadde jobbet hver for oss.
Vi møter vi ØyStein allerede i det vi trer inn i rommet på ØKS, i det stedsspesifike arbeidet ”Under forvandlingens lov.”

Til vår utstilling på ØKS har vi hentet inspirasjon fra en film vi ikke har sett, ”Under forvandlingens lov.” som en norsk stumfilm fra 1911. Utstillingen vil vise nyproduserte arbeider som kretser rundt tolkninger av interiører og hverdagsobjekter, og den diskuterer begreper som høykultur og lavkultur, gjerne med et humoristisk blikk.  Utstillingen vil bestå av flere verk i varierende formater og kan leses som en helhetlig romlig installasjon.  Material og teknikkmessig spenner det fra bruk av ready mades, tre og bruk av forskjellige tekstile teknikker som strikk og søm.