31.10.2013

TUSEN TRÅDER – EN HISTORIEFORTELLING I TEKSTIL PÅ LILLEHAMMER KUNSTMUSEUM

TUSEN TRÅDER – EN HISTORIEFORTELLING I TEKSTIL



Neste utstilling: Tusen tråder – en historiefortelling i tekstil


















Lillehammer Kunstmuseum og Maihaugen 
23. november 2013 – 1. juni 2014
Med denne omfattende utstillingen går Lillehammer Kunstmuseum og Maihaugen sammen om å belyse tekstilhistoriens vakre objekter fra status som bruks- og nytte-objekter til fristilte, tankevekkende samtidskunstverk.
Utvalg fra Maihaugens betydelige samling tekstil i form av vev, drakter og strikk fra 1600-, 1700- og 1800-tallet danner utgangspunktet for presentasjonen på Maihaugen. Lillehammer Kunstmuseum tar opp tråden der tekstilobjektene forlater bruksområdet og tar pulsen på samtidsuttrykket i dag. De første navngitte tekstilkunstnere som Frida Hansen (1855 – 1903), Hannah Ryggen (1894 – 1970) og Synnøve Anker Aurdal (1908 – 2000), peker her frem mot samtidstekstilens eksperimenterende holdning, representert ved en lang rekke nålevende kunstneres arbeider.
Kunstneren Kari Steihaug (f. 1962) presenterer nyproduserte verk som vil danne et bindeledd mellom de to institusjonene. Med utgangpunkt i et bestemt funn i Maihaugens samling, klær brukt som veggisolasjon på slutten av 1800-tallet, har Steihaug utviklet prosjektet Magasin Maihaugen – en historiefortelling i foto, tekst og rekonstruerte klær.
Tekstilhistoriens utvikling handler i stor grad om kvinneliv, og er preget av usynlige hender og navnløse produsenter. Utstilling og bok kaster nytt lys over denne fortellingen.
Kuratorer for prosjektet er Else Braut, Cecile Skeide og Janeke Meyer Utne.
Delta på arrangementet på Facebook. Her deler vi mye spennende informasjon med deg frem mot åpningsdagen!

Aurora Passero, Combat dance. Fotograf Øystein Thorvaldsen.

Frida Hansen "I Rosenhaven"


Herbarium 1998-2012, John K.Raustein


17.09.2013

Wireless har vandret videre, denne gangen til Østfold Kunstnersenter i Fredrikstad. Utstillingen står til 20.oktober 2013





Uten tittel (Juvel#1) 2013. verket tilhører Nordenfjeldske Kunstindustrimuseeum.


                                                                                                  Sidsel Plamstrøms verk A-T på vegg.       

04.05.2013

Velkommen til åpning lørdag 11.mai kl 13!







11. mai kl 13!!
Akershus Kunstsenter har gleden av å ønske velkommen til tre nye separatutstillinger av Aisling Hedgecock, Ann Iren Buan og John K. Raustein. Utstillingene er utviklet uavhengig av hverandre, men vi kan finne en del parallelle problemstillinger og prosesser i bunn for hver utstiller.


Et felles trekk for Buan, Raustein og Hedgecock er at de alle har et utgangspunkt i materialitet, som de på ulike måter anvender til å fremskape romlige bilder, det være seg abstrakte installasjoner eller hentydninger til noe mer konkret.
Materialene er gjenstand for utprøving. De tøyes og bendes, krølles og brettes, de pusses ned eller bygges opp. Her finner vi både historiske og organiske referanser. Formale prosesser utforskes på lik linje med eksperimenterende skulpturelle og mer romlige installasjoner.
Ann Iren Buan og John K. Raustein er velkjente for det norske kunstpublikummet. Hedgecock debuterer med sin utstilling i Norge, og det er en glede å være de første som introduserer Hedgecock i Skandinavia. Hennes særegne stil kombinerer på en elegant måte både tegning og skulptur, og både hennes, og de to andre kunstnernes utstilling, vil garantert by på et ”visuelt kick”.
 
Kort om kunstnerne og prosjektene:
Aisling Hedgecocks arbeider er inspirert av et dynamisk grensesnitt mellom tegning og skulptur. Hun kombinerer en omhyggelig, grundig og sirlig arbeidsmåte med intuitive prosesser i sin interesse for det organiske og flytende i naturen. Hedgecock undersøker underliggende organiske geometriske former skjult i naturens ulike mønstre, og hennes verker gir assosiasjoner til både botanikk og biologi.
Aisling Hedgecock (f. 1979) er født i Irland, og bor og arbeider i London. Hun har master i Fine Art Sculpture, ved Royal College of Art, London, samt studier ved Wimbledon School of Art, London. Hun kan vise til en rekke utstillinger, blant annet ved Galerie Gabriel Rolt (Amsterdam), South London Gallery (UK), Old Truman Brewery (UK), The British School at Rome (Italy) og Sherborne Contemporary Art & The Red House Museum, Dorset (UK).
*****
*****

Five Monologues From the Past. Walk Around Here, Look Through There, Listen

Det verdiløse papiret, det stensilerte Vizma Belševica diktet som en opphøyet tristesse: å stille ut en tyngde på noe nesten helt vektløst. Ideen om det bakterieløse, syntetiske og rene, alle dem som aldri kommer til å kjenne gleden av å bli slikket ren av en gatehund. Alt omkring har en vekt, alt som gis vekt har en betydning, all betydning er i midlertidig. Vi sto på høyden over byen. Alt føltes fremmed, men vi var vendt mot hverandre. Jeg sto på en pidestall i deg, og du på en pidestall i meg.
Eivind Hofstad Evjemo, 2013
Ann Iren Buan sine arbeider tar utgangspunkt i tegning og bruker mediets tekniske og estetiske aspekter til en konseptuell utforskning av fragilitet, forfall og destruksjon. Utførelsen og tiden som kunstneren investerer i arbeidet er en bærende del av et ofte monotont og fysisk krevende arbeid.
 Ann Iren Buan (f. 1984) bor og arbeider i Oslo. Hun er utdannet fra Kunstfag, Kunsthøyskolen i Oslo, Kungliga Konsthögskolan, Stockholm og China Art Academy, Hangzhou. Buan har tidligere stilt ut på blant annet Tegnebiennalen 2012 (Oslo), Charlottenborg Kunsthall (København), One Night Only (Oslo), HOLODECK (Oslo) og Le Printemps de Septembre á Toulouse 2011 (Toulouse). I 2014 er hun aktuell med utstilling på Trøndelag Senter for Samtidskunst og Nordnorsk Kunstnersenter.
*****
Portretter, Bløte Juveler og Annet Fandenskap


John K. Raustein har kalt sin utstilling for Portretter, Bløte Juveler og Annet Fandenskap, og inviterer inn i en barokk, fargerik og frodig verden. Ved hjelp av forskjellige teknikker som broderi, maskinsøm, bretting, knyting, roulour og drapering skaper han tekstile objekter og installasjoner. Gjennom mangfoldige gjentakelser bygger Raustein opp store volumer som får en nærmest overdådig karakter. Disse kan utfordre vår oppfatning av det forførende og det frastøtende. Verkene springer ut av kunstnerens fascinasjoner i både barndom og voksenlivet. De er tilegnet mange av hans forbilder i livet og kunsten. I verkene på denne utstillingen holdes de myke stoffene oppe av funksjonelle rammer i tre, og en dualitet og kontrast synes å oppstå i møtet mellom disse elementene.
John K. Raustein (f. 1972) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen, avd. tekstil. Raustein har tidligere deltatt på en rekke gruppe og kollektivutstillinger, blant annet Høstutstillingen, forårsutstillingen på Chalottenborg (København), Slump - luck by Chance, Bomuldsfabrikken (Arendal), Tendenser  F15 (Moss) og med utstillingen tre/tri på House of Fundation (Moss). Sist nevnt er et samarbeid med Synnøve Øyen.
Raustein er aktuell med Tusen tråder - en historiefortelling i tekstil i Lillehammer Kunstmuseum høsten 2013, Wireless, Vandreutstilling, Kunstnersenteret i Buskerud, Vestfold og Østfold i 2013, samt separatutstilling på Galleri Soft i  januar 2014.
Rausteins verk inngår i samlingene til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Vestlandske Kunstindustrimuseum og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.











Alle foto: Øystein Thorvaldsen





Visningsperioden er 11. mai – 9. juni 2013.